Вибір розміру туристичного рюкзака

Ефективно упакований туристичний рюкзак може вмістити досить багато речей. Але, якщо ви буде брати все те, що вам може, десь і колись стати в нагоді в будь-якій ситуації, то вам реально не вистачить навіть об'єму і 120 літрового рюкзака. Згідно досліджень звичайна людина не в змозі нести тривалий час вантаж, який превыйшает 20-25% від його власної ваги, звичайно, тут не маються на увазі люди в поганій фізичній формі, які страждають ожирінням, для військових цей поріг становить близько 33%, але військові тренированны відповідно до таких навантажень.

Тому вам необхідно знайти компроміс між необхідним і можливим, інакше ви, ваша спина, плечі, шия, ноги - замість задоволення від походу, будете сильно жалкувати й проклинати все на світі. Уважно вибирайте речі, які візьмете з собою, звертайте увагу не тільки на їх якість і корисність, але головне на їх вагу.

Вибір потрібного розміру туристичного рюкзака і правильне укладання речей у нього

Перше і найголовніше правило - правило Необхідності

Вам необхідно брати з собою в туристичний похід, виключно, ті речі, без яких ви абсолютно ніяк не зможете обійтися! І вам не варто брати ті речі, які можуть знадобитися!

Тепер, коли ви остаточно визначилися зі списком вмісту і маєте уявлення про необхідному кількості речей, які ви візьмете з собою в похід, ви можете впевнено підібрати необхідний рюкзак за об'ємом. Дана графічне керівництво наочно допоможе вам остаточно вирішити, який розмір рюкзака вам необхідний.

Якого об'єму треба вибрати туристичний рюкзак для пішого походу

Якого об'єму треба вибрати туристичний рюкзак для походу - Інфографіка

Як правильно укладати, пакувати, розподіляти речі в рюкзаку

Коли ви визначилися зі списком вмісту рюкзака, вам потрібно розділити всі речі на групи по вазі, важливості, необхідності, швидкості доступності.

Не існує одного-єдиної правильної на усі випадки життя способу укладання речей в туристичний рюкзак. Є загальні рекомендації, які допоможуть вам зрозуміти основний принцип розміщення екіпіровки, далі з досвідом, ви знайдете той спосіб, який працює краще для вас. З добре запакованим рюкзаком, ви будете відчувати себе збалансованим, рюкзак не буде зміщуватися і розгойдуватися при русі. Щоб простіше було наповнювати рюкзак просто розкладіть речі перед собою.

Пакування рюкзака може бути розбита на три зони і плюс зовнішнє зберігання.

Правильна укладка речей в туристичний рюкзак

Основна зона (червона)

Центр ваги рюкзака повинен розташовуватися на висоті плечей і як можна ближче до тіла. При такому положенні рюкзак не буде тягнути вас назад і вам не доведеться нахилятися вперед для компенсації. Тому, розміщуйте важке спорядження ближче до спини, приблизно на висоті плечей між лопатками вздовж хребта.

Основна зона (зелена)

Тут мають громіздкі, але легкі речі, в основному це одяг заміна або додаткова

  • куртка утеплена
  • куртка і штани флісові
  • дощовик, пончо
  • аптечка першої допомоги
  • фільтр для води або очисника
  • туалетні приналежності

Верхня зона (синя)

Частина рюкзака в яку входить верхній клапан і весь об'єм зверху над важкими речами. Тут добре розміщувати дрібне спорядження першої необхідності. Невеликі, але, часто використовувані речі пакують в кишенях верхнього клапана, такі як:

Нижня зона (зелена)

Тут розміщують речі, які вам знадобляться тільки в таборі під час ночівлі, такі як:

Зовнішнє кріплення екіпіровки

Тут маються на увазі всі зовнішні кишені, лямки, петлі, стропи на рюкзаку. Не навішуйте на зовнішню частину рюкзака занадто багато спорядження і намагайтеся рівномірно заповнювати бічні кишені. Тобто закріплювати зовні рюказка потрібно по можливості виключно те спорядження, яке тільки і кріпиться зовні, як-то:

Розміщення речей в рюкзаку в залежності від рельєфу місцевості

Також розміщення речей в рюкзаку та відповідно розташування його центру тяжіння, залежить від рельєфу місцевості по якому ви будете переміщатися.

Правильна укладка речей в туристичний рюкзак

Неправильно! Укладка важких речей в самий низ рюкзака призведе до того, що рюкзак сильно тягнути вас назад, намагаючись перекинути, бо як центр його тяжіння буде знаходиться далеко від центру ваги вашого тіла. Якщо ви будете перенесить важкий вантаж таким чином, то ваш похід легко перетвориться на тортури. Ваше тіло буде постійно боротися з вагою рюкзака, а навантаження на плечі при цьому стане просто нестерпним. Якщо рюкзак буде упакований не належним чином, то ваш похід у важкодоступній місцевості може стати не просто виснажливим, а навіть небезпечним.

На нескладному ландшафті

Правильна укладка речей в туристичний рюкзак

Піші туристичні маршрути по рівнинній місцевості, центр ваги рюкзака повинен знаходитися вище, десь на рівні ваших плечей.

На важкому рельєфі

Правильна укладка речей в туристичний рюкзак

Під час гірських маршрутів, сходжень, центр ваги рюкзака повинна знаходитися трохи нижче плечей і, таким чином, ближче до центру ваги вашого тіла. Така схема упаковки речей змушує злегка нахилятися вперед, але при цьому вам легше буде зберегти рівновагу.