Як доглядати за туристичними килимками

Комфортний сон — запорука гарного відпочинку та успішності усього походу. Щоб ваш туристичний килимок прослужив максимально довго і весь цей час залишався зручним, за ним слід регулярно доглядати. Як? Читайте прості рекомендації по догляду за килимками для походів.

Зберігання туристичного надувного килимка

Після кожного походу килимок необхідно ретельно просушити на відкритому повітрі (мінімум 24 години). Уникайте тривалого зберігання килимків — особливо самонадувних і утеплених — в їх чохлах. Стисла піна і утеплювач з часом втрачають здатність до відновлення первісної форми, здавлюються. Як наслідок, їх еластичність і термоізоляційні показники знижуються. Краще всього зберігати килимок в розстеленій вигляді або нетуго скрученим в сухому, прохолодному, захищеному від попадання прямих сонячних променів місці. Відкрийте клапани ножного насоса, щоб пінний наповнювач розправився. Не зберігайте килимок в надутому стані.

Очищення і сушка надувного, самонадувного килимка

Щоб очистити килимок, протріть її мокрою ганчіркою. Для сильних забруднень використовуйте трохи миючого засобу. Уникайте попадання вологи в клапани, тримайте їх у закритому стані під час чищення.Килимок можна прати в пральних машинах.

Сушіть килимок на відкритому повітрі в розстеленій стані, використовувати сушильну машину не можна. Сушіть в затіненому місці — ультрафіолетове випромінювання прямих сонячних променів скорочує термін служби тканин.

Ремонт надувних і самонадувных килимків

Як заклеїти надувний туристичний килимок для походів?

Дірки можна заклеїти за допомогою тканинних латочок, що йдуть в комплекті з килимками. Виріжте латку необхідного розміру, повністю закриває отвір. Заокруглюйте куточки латочки, щоб вони не стовбурчилися. Для приклеювання використовуйте клей-герметик McNett Seam Grip або подібні засоби (дотримуйтесь інструкції виробника). Також ви можете використовувати латочки з стрічки Tenacious Tape торгової марки Gear Aid. Очистіть місце пошкодження, виріжте латку потрібного розміру, зніміть з неї захисний шар і приклейте.

Як поміняти клапан надувного туристичного килимка для походів?

У разі необхідності, клапан Micro Adjust Valve також можна замінити. Притримуючи основу клапана, викрутити і витягніть його за допомогою пассатижев. Нанесіть тонкий шар суперклею або герметика McNett Seam Grip на різьбу нового клапана і вставити його в килимок. Перед використанням дайте клею повністю висохнути (дотримуйтесь інструкції виробника).