Як правильно використовувати спальний мішок

Як правильно використовувати спальний мішок в прохолодну пору року

як вибрати спальний мішок

Навіть при використанні якісного або іншими словами - правильного спального мішка ви будете тільки на півдорозі до гарного нічного сну - існують інші ключові фактори, які вплинуть на ваш сон - це де, на чому і як ви спите!

Запам'ятайте - спальний мішок не гріє сам по собі, він не генерує тепло - він може тільки зберегти тепло вашого тіла!

Каремат, самонадувающийя або туристичний килимок, надувний матрац

Яким би гарним і якісним не був ваш спальний мішок - холодна земля і циркуляція повітря будуть знімати температуру, тепло вашого тіла! Зменшити втрату тепла (A) можна за допомогою добре теплоізолюючої підстилки, так званого каремату, туристичного килимка, матраца.

Захист від вітру

Захиститеся від вітру - це вітер холод! При невеликому вітрі, порядку 25 км/год і температурі +5°C ви досить швидко будете почувати себе як при 0°C. Таким чином, вам необхідно обмежити вплив вітру з допомогою намети (B), тенту, бівуака або просто навіть сховатися за великим каменем, вообщем за всім, що може запропонувати хороший захист від вітру.

Виберіть правильно захищене від вітру місце для стоянки на ніч.

Захист голови

Коли ви перебуваєте у вашому спальному мішку, голова це єдина частина тіла, яка знаходиться ззовні його. Холодна голова дуже швидко буде знижувати температуру решти тіла. Тому переконайтеся, що ви одягли не тільки капюшон спальника, але і шапку, вона є надзвичайно ефективним засобом термоізоляції.

Функціональна термобілизна

Додатково підвищити ефективність спального мішка можна, якщо одягати функціональну термобілизну і термошкарпетки.

Тримайте одяг і спорядження сухими

Одяг, спальні мішки з наповнювачем з пуху зокрема, дуже швидко втрачають свої властивості термоізоляції, коли намокають. Подбайте лягаючи спати, щоб ваш одяг був сухим, ніколи не лягайте в спальник навіть у вологому, пітному одязі, краще спати голим, ніж у будь-якому мокрому одязі. Мокрі шкарпетки дуже швидко стануть крижаними.

Завжди зберігайте ваші речі в гермомішках, гермопакетах. При будь-якій можливості провітрюйте і сушіть ваш спальний мішок, наприклад, накинувши його відкритим на тент намету.